mozikvíz

„MINDENEVŐ” AZ IDEI MOZIKVÍZ NYERTESE


Papp Szilárd (középen) Drabancz M. Róberttől és Mészáros Szilárd igazgatótól vette át jutalmát
Papp Szilárd (középen) Drabancz M. Róberttől és Mészáros Szilárd igazgatótól vette át jutalmát - © Fotó: VMKK
Nyíregyháza, Tiszavasvári – Mindent megtesz a filmbarátok szórakoztatásáért, de legfőképpen a nézők moziba csábításáért a megye egyetlen művészmozija, a Váci Mihály Kulturális Központ által üzemeltetett nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi. Ennek része az is, hogy az igényes műsorkínálaton túl évről évre kvízjátékokkal teszik próbára a legelszántabb mozirajongók tudását mindig más-más téma köré szervezve az öt héten át tartó versengést.

A játék mára népszerű programmá nőtte ki magát, pedig nem könnyű minden kérdésre megtalálni a választ, még úgy sem, hogy mindenféle segédeszköz igénybe vehető. Ebben az évben az új évezred filmjeit érintően születtek feladványok, és ez a téma – valljuk be – igencsak széles merítést tett lehetővé. Mégis akadtak bátor jelentkezők, és október 19-én győztest is hirdettek, aki ezúttal se tért haza értékes ajándék nélkül. Persze az idei nyertes, Papp Szilárd is csak megerősíteni tudta, amit már sejtettünk: igazából senkit sem a filmes vonatkozású díj motivál elsősorban.

Nincs kedvenc műfaja

– Igazi fejtágító ez a verseny azoknak, akik szeretik a filmeket, nekem is sok utánajárásba telt, amíg minden kérdésre megtaláltam a válaszokat – árulta el a 43 esztendős tiszavasvári filmbarát, aki már tavaly is indult, és mindössze két ponttal maradt le az első helyről. – Szenvedélyes nyereményjátékos vagyok, és nem is sikertelen: számtalan dolgot nyertem már korábban is. A mozikvíz azért tetszik, mert egy tudás alapú játékról van szó. Ritka manapság az ilyen, ami után ennyit kell kutakodni. Szóval a tavalyi és az idei kérdéssort is nehéznek találtam, de mostanra valahogy jobban ráéreztem a játék jellegére, egy kicsit „kitanulva” az összeállító, Drabancz M. Róbert tanár úr esze járását is, akit korábban nem ismertem. Különösen az utolsó forduló utolsó kérdése izzasztott meg. Két iráni és három török filmrendező nevét rakták egymás mellé, és ki kellett találni, hogy mi bennük a közös. Jó fél napig kutakodtam, amíg valamiféle összefüggést találtam közöttük. Persze még így sem volt teljes a válasz, de szerencsére elfogadták – vallotta Szilárd. Kiderült, hogy gyermekkora óta rajong a filmekért, de nem elkötelezettje egyetlen műfajnak sem, és egy film se bűvölte el annyira, hogy muszáj lett volna többször is megnézni. Kedvenc rendezői azért akadnak: a külföldieket sorra véve Tarantino filmjeiért rajong, a magyar alkotók közül pedig Fliegauf Benedek munkáit követi szívesen.

– Tarantino történeteiben a csavaros megoldásokat, és a rá jellemző, semmivel össze nem hasonlító fanyar humorát szeretem. Az alaposan megbonyolított történetmesélésének hála, mindig tud meglepetést okozni. Fliegauf Benedeknek minden filmjét láttam eddig, és számomra azért érdekesek, mert mindegyik más egy kicsit, miközben egyik sincs híján a mély mondanivalónak, amiért érdemes odafigyelni rájuk.

Siker a magyar film

Papp Szilárdnak sajnos mostanában egyre kevesebb ideje van moziba járni, ami csöppet sem elszomorító tény, ha figyelembe vesszük, hogy idejének nagyobb részét a családjának, azon belül is az öt és a két éves fiainak igyekszik szentelni. Akkor is éppen velük játszott, amikor interjút kértünk tőle. Mindez persze nem jelenti azt, hogy időnként szerét ne ejtenék egy-egy mozilátogatásnak a feleségével kettesben.

– Örömmel látom, hogy manapság egyre több magyar film készül, és egy-egy alkotás költségvetése is tekintélyesebb a korábban megszokottnál, ami a vásznon is igényesebb látványvilágot eredményez, és a nézettségi adatokon is sokat javít – zártuk a beszélgetést.

MJ